Sport och spel har en nära koppling till varandra. Det finns naturligtvis sportspel där man kan spela hockey, fotboll, golf, tennis, ja praktiskt taget vilken sport som helst. Men spel kan även få en annan form att kombination med sport, i form av vad man vanligtvis brukar kalla för fantasy sport.
Fantasy sports är något som började i USA på 1950-talet då en golfintresserad man vid namn Wilfred "Bill" Winkenbach skapade ett system där man valde ut ett team av professionella golfare och den som hade valt den gupp som fick det sammanlagd lägsta antalet slag under en turnering vann.
Idag är fantasy sport i USA betydligt större inom sporter som amerikans fotboll, baseball och basket, men finns att hitta inom mer eller mindre alla stora sporter. Fantasy sports var länge något som inte riktigt fick fotfäste utanför USA, men detta har förändrats en hel del på ganska kort tid.
Trots det relativt nya konceptet för svenskar finns det faktiskt riktigt bra möjligheter för fantasy sports i Sverige, och det är något som fler och fler spelare hittar sig till idag. Är man intresserad av det själv kan det vara värt att kunna lite mer om själva grunderna i fantasy sport.
Det börjar med att man letar upp en sport, och oftast en liga eller turnering inom den sporten, som man är intresserad av. Därefter gäller det att sätta ihop sitt eget fantasylag. Detta görs med vissa begränsningar, annars hade ju alla plockat de allra bästa spelarna till varje position.
Begränsningen är att man får en viss summa poäng att spendera på spelare och man måste skapa ett komplett lag. Detta betyder att om man vill ha en av ligans bäste spelare i en position har man kanske inte råd att skaffa mer än medelmåttiga spelare i flera andra.
När man väl har sitt lag kommer spelarna man valt ut kunna tjäna poäng för saker som mål, assists, räddningar och annat. Beroende på var man spelar kan det hända att man även riskerar att få minuspoäng för utvisningar också. Ju mer poäng man lyckas samla ihop under en turnering eller säsong desto mer kan man då vinna.